LIVE TEXT | Război în Ucraina. Iranul se pregăteşte să livreze Rusiei sute de drone de luptă, afirmă Casa Albă

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Iranul se pregăteşte să livreze Rusiei sute de drone de luptă, afirmă Casa Albă

UPDATE 06:30 Bilanţul victimelor atacului rus de la Ceasiv Iar creşte la 33 de morţi

Bilanţul victimelor atacului cu rachete asupra unui bloc de apartamente din estul Ucrainei a ajuns la 33 de morţi, potrivit serviciilor de urgenţă ale statului ucrainean (SES), citate de The Guadian. SES a informat că a recuperat, luni seară, în jurul orei 23.30, cadavrul unei alte victime, un copil de aproximativ 9 ani. În total, de la începutul operaţiunilor, la faţa locului au fost găsite cadavrele a 33 de persoane, inclusiv al unui copil (născut aproximativ în 2013), iar 9 persoane au fost salvate dintre dărâmături.

Nu există nicio îndoială că Rusia va încerca să oprească complet furnizarea de gaze către Europa în cel mai acut moment, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Rusia va încerca nu doar să limiteze livrările de gaze către Europa, ci chiar să le oprească complet, ”în cel mai acut moment”. ”Rusia nu a jucat niciodată după reguli în sectorul energetic”, a afirmat Zelenski, criticând decizia Canadei de a permite exportul unei turbine vitale pentru a ajuta la repararea gazoductului Nord Stream 1, relatează news.ro.

”În primul rând, Ministerul Afacerilor Externe a fost nevoit să convoace reprezentantul Canadei în ţara noastră din cauza unei excepţii absolut inacceptabile de la regimul de sancţiuni împotriva Rusiei. Nu este vorba doar despre nişte turbine Nord Stream pe care Canada nu ar trebui să le aibă, dar pe care totuşi a decis să le predea - să o predea, de fapt, Rusiei. Este vorba despre reguli comune”, a afirmat Zelenski.

Preşedintele ucrainean afirmă că, ”dacă un stat terorist poate stoarce o astfel de excepţie de la sancţiuni, ce excepţii va dori mâine sau poimâine”. ”Această întrebare este foarte periculoasă. Mai mult, este periculoasă nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru toate ţările lumii democratice”, a mai precizat Zelenski.

UPDATE 05:00 Casa Albă afirmă că Iranul pregăteşte furnizarea de drone către Rusia

SUA are indicii conform cărora Iran s-ar pregăti să livreze Rusiei sute de drone, printre care şi aparate de luptă, în următoarea perioadă. Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a afirmat că aceste informaţii indică faptul că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruse în utilizarea dronelor, primele sesiuni de antrenament urmând să aibă loc la finalul acestei luni.

"Informaţiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregăteşte să livreze Rusiei până la câteva sute de drone, printre care aparate de luptă, într-un timp foarte scurt", a declarat Jake Sullivan.

Războiul nu s-a terminat, dar campionatul ucrainean de fotbal se va relua în august

În ciuda războiului, oficialii ucraineni au decis: noul sezon al campionatului naţional de fotbal se va relua la 23 august, scrie lefigaro.fr.

Ministrul Tineretului şi Sportului din Ucraina, Vadim Hutţait, a anunţat, luni, pe contul personal de Facebook faptul că în ziua de 23 august va începe o nouă ediţie a campionatului ucrainean de fotbal, relatează news.ro.

Ministrul a precizat că meciurile se vor disputa pe teritoriul Ucrainei, dar fără spectatori şi cu respectarea regulilor de securitate instituite prin lege: ”În timpul raidurilor aeriene, meciurile vor fi întrerupte, iar jucătorii, oficialii şi personalul care deserveşte bazele sportive trebuie să intre rapid în adăposturi”, a declarat Vadim Hutţait.

UPDATE 04:00 O serie de explozii a zguduit oraşul Nova Kakovka pentru a doua oară în ultimele patru zile

Luni seară, oraşul Nova Kakovka, din regiunea Herson, a fost zguduit de o serie de explozii mari ale forţelor armate ruse. Este al doilea atac major al ruşilor asupra locului în care se află un baraj hidroelectric important care are legătură cu alimentarea cu apă către Crimeea prin canalul Crimeei de Nord.

UPDATE 00:00 Peste 3 milioane de refugiaţi ucraineni au revenit în Ucraina

Peste 3 milioane de refugiaţi ucraineni au revenit deja pe teritoriul Ucrainei, din Uniunea Europeană. Aproximativ 3.7 milioane de persoane încă sunt refugiate în ţările UE.

”Referitor la fluxurile de refugiaţi, situaţia este în prezent stabilă. Traversările dintre UE şi Ucraina au revenit la nivelurile de dinainte de război şi dinainte de pandemia de COVID-19, astfel încât s-a revenit la un număr normal de persoane care trec graniţa”, a declarat comisarul european însărcinat cu afaceri interne Ylva Johansson, relatează Libertatea.ro.

80% dintre locuitorii regiunii Doneţk au fugit

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că aproximativ 80% din populaţia de dinainte de război din regiunea aflată în estul Ucrainei, a fost evacuată. Kirilenko a mai precizat că doar 340.000 de persoane au rămas în Doneţk. Zilele trecute, Kirilenko i-a îndemnat pe cetăţenii din regiune să fugă deoarece Rusia şi-a intensificat bombardamentele asupra Doneţkului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă